Je to jednoduchá zelná polévka z Portugalska (Caldo Verde). Máme ji doma moc rádi, je levná, suroviny jsou celoročně po ruce, a já ji vařila v období zelené diety, jen jsem místo brambor použila cuketu.
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 najemno nasekaná cibule ( pórek )
- 2 najemno nasekané stroužky česneku
- 600 ml vody
- 600 ml zeleninového vývaru
- 400 g brambor pokrájených na kostičky (pro Zelenou dietu použijeme cuketu)
- sůl a černý pepř
- 350 g zelných listů pokrájených na tenké nudličky
- opečené kostky pečiva k polévce (při Zelené dietě jsou moc dobré k zasycení Placičky z munga)
Na oleji při nižší teplotě opečeme cibulku s česnekem, nesmí ale zhnědnout. Pak zalijeme vývarem a vodou, přidáme brambory, osolíme a uvaříme až jsou měkké. Pak polévku rozmixujeme dohladka a vrátíme zpět na plotnu, dochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme pokrájené zelí a odstavíme z plotny. Zelné listy se nemají již vařit, je moc dobré, když v polévce křupou a neztratí barvu. Někdy nakonec přistrouhám špetku muškátového ořechu, nebo pokapu bazalkovým pestem.
(recept je od Šárky B.)