Klasický toustový chléb z celozrnné mouky prostě neuděláte. Jedině bílá mouka způsobí, že chlebík bude měkký a krásně nadýchaný. Máte-li chuť na toustový chléb, vašemu zdraví ten domácí určitě prospěje lépe, než kupovaný, který obsahuje řadu zbytečných ingrediencí a bez toustování chutná fakt podivně.
- 500 g hladké pšeničné mouky (150g můžete nahradit moukou kukuřičnou)
- cca 3dl mléka
- 52 g rozpuštěného másla
- 40 g cukru
- 1 vejce
- 10 g soli
- 1 balíček sušeného droždí
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, než je začnete zpracovávat. Ať už ručně na vále nebo v robotu, poctivě zpracujte suroviny na hladké těsto. Těsto je třeba dobře prohníst až do chvíle, kdy se přestane lepit na stěny – pár minut v robotu, v ruce poctivých 10 minut. Miluju hnětání v robotu, je to za chvilku. Pak těsto vyndejte na podložku/vál a několikrát ho přeložte, možná ještě pojme trochu mouky, aby bylo tak akorát.
Mísu pro první kynutí trochu vymažte olejem, vložte těsto a přikryjte potravinou fólií nebo rozstřiženým mikroténovým sáčkem.
Vykynuté těsto (dvojnásobek původního objemu) znovu vyklopte a s pomocí trochy mouky na vále ještě několikrát přeložte, abyste vytlačili vzduch. Pak je třeba těsto poskládat do tvaru, který způsobí, že těsto se při kynutí krásně vyklene do oblouku. Trik spočívá v napnutí těsta, nedělám to tak poctivě jako na tomto videu, ale funguje to též.
Úhledný váleček vložte doprostřed formy na toustový chléb a dejte znovu kynout. Další kynutí je kratší, správně poskládané těsto se vyklene vysoko nad hranu formy.
Zpočátku troubu hodně rozpeču (na vysokou teplotu), chléb pomažu ušetřeným vejcem, vložím trouby, kterou hned ztlumím na 195˚C cca 45 min. peču. Každá trouba peče jinak, takže než vychytáte tu správnou dobu a teplotu, chléb raději kontrolujte. Správně upečený toustový chléb je nahoře zlatý, nikoli bledý jako umrlci z krámu.
Hned po upečení chléb opatrně vyklopte z formy, aby se z něj odpařila přebytečná voda a nechejte vychladnout. Je luxusní!
(původní recept je od p. Cuketky)