- 1 hrnek celozrnné pšeničné hrubší mouky
- 1/2 hrnku datlového sirupu (prodávají v prodejnách zdravé výživy, lze použít i agávový nebo javorový)
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 másla
- 3 žloutky
- šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 bio citrónu
- 2 lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody
- vymazaná a hrubou moukou vysypaná kulatá forma na koláč
- 500 g oloupané, na kousky pokrájené rebarbory, kterou asi 30 minut před pečením prosladíme 3 lžícemi agávového sirupu (ten datlový je moc tmavý a rebarbora by nevypadala moc hezky)
Utřeme do pěny máslo, žloutky a datlový sirup. Přidáme citrónovou kůru a šťávu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec přilijeme mléko. Dobře promíchané těsto vlijeme do formy, hustě poklademe rebarborou a pečeme asi 30 minut při 160°C. Tento koláč je zároveň sladký a kyselý díky rebarboře. Pokud by se použilo jiné ovoce, nemusí se již sypat dále moučkovým cukrem.
U nás doma všem moc chutnal, jen si ho děti a manžel pocukrovali ještě před podáváním (vyrobila jsem si zdravější moučkový cukr rozmixováním třtinového cukru s pravou vanilkou v mixéru). Má díky datlovému sirupu výbornou karamelovou chuť.
(recept od Šárky B.)