- zelený hrách sušený
- čerstvý chřest
- čínské zelí
- jarní zelená cibulka
- kari koření, případně také černá hořčice, římský kmín a koriandr
- olivový olej
- sůl
Pučálka
Hrách namočte přes noc do vody, aby nabobtnal. Ráno propláchněte vodou a okapaný nechejte klíčit na světle. Hrách klíčí velmi rychle, nejméně 1x denně propláchněte. Konzumovat můžete hned jak se objeví náznaky klíčků. Chutná skvěle samotný i lehce orestovaný v kvalitním oleji. Pro tento recept jsem restovala na olivovém oleji a lehce posolila.
Vložte chřest do mírně slané vroucí vody a vařte do měkka. Dřevnatou část stonku nejlépe oddělíte tak, že chřest ohnete, až se zlomí právě v tom správném místě. Úzký hrnec na vaření chřestu umožňuje, aby křehké vrcholky zůstaly nahoře a nerozvařily se. Pokud je chřest čerstvý, při opatrném vaření se bez speciálního vaření svazku chřestu na stojato obejdete.
Při přípravě čínského zelí můžete využít zdraví prospěšný ajurvédský čonk. Na oleji opražte hořčičná semínka, celou džíru (římský kmín) a celá semínka koriandru. Potom přidejte cibulku, kari koření a krátce restujte, aby se z koření uvolnily účinné látky. Přidejte nakrájené čínské zelí, můžete mírně podlít vodou a duste do měkka.
(Recept od Šárky H.)