Naklíčené mungo je ideálním pokrmem pro jarní a letní období a pro Zelenou dietu. Můžete ho přidávat do salátů nebo využít k doplnění bílkoviny u bezmasého pokrmu. Postup je velmi snadný.
- 2 hrsti munga (k dostání už i ve větších supermarketech, nejen ve zdravé výživě)
- skleněná nádoba na klíčení
Přes noc namočte mungo do vody, aby nabobtnalo. Druhý den vodu slijte, propláchněte a umístěte mungo ve skleněné nádobě s větracím otvorem na světlé místo.
Každý den, nejlépe dvakrát klíčící mungo propláchněte vodou, aby zůstalo čerstvé. Pokud budete klíčit v letních vedrech, časté proplachování je nutnost. Mungo můžete konzumovat průběžně v různých stádiích klíčení. Více naklíčené mungo je mírně nahořklé, což se ještě zvýrazní, pokud ho tepelně zpracujete. Zelené slupky jsou vítaná vláknina, ale nejsou moc dobře stravitelné. Je na vás, jestli je odstraníte nebo zkonzumujete.
Naklíčíte-li velké množství munga, včas ho umístěte do lednice, abyste zpomalili klíčení.
Na klíčení nejraději používám skleněnou čajovou konvičku z Ikea, nalévací hubička slouží jako větrací otvor, kterým při proplachování naklíčené mungo příliše nepropadává, takže stačí naplnit vodou a vodu hubičkou vylít.
(recept od Šárky H.)