10-12 porcí
- 1 šálek fazolek mungo
- 9 šálků vody
- 1 lžíce bazalky
- 2 bobkové listy
- 4-6 šálků nakrájené zeleniny (mrkev, celer, cuketa)
- 1 šálek rýže basmati
Masala:
- 1/3 šálku ghí nebo oleje
- 2 nakrájené cibule
- 1/3 šálku strouhaného čerstvého zázvoru
- 8-10 rozmačkaných stroužků česneku
- 1 vrchovavá lžička kurkumy
- 1/2 lžičky pepře
- 1 vrchovatá lžička koření garam masala
- 1 lžička rozmačkaných červených čili papriček
- sůl nebo zdravá sójová omáčka Tamari na dochucení
Přeberte fazolky mungo, propláchněte je v cedníku. Do hrnce dejte vodu, umyté mungo, bazalku, bobkový list a vařte na středním ohni 30-40 min. dokud mungo nezměkne.
Mezi tím ve velké pánvi rozehřejte olej nebo ghí. Přidejte cibuli, zázvor a česnek a zprudka orestujte až začnou hnědnout. Přidejte koření a míchejte. Pokud se směs připaluje, přidejte trošku vody. Po chvíli přimíchejte masalu do vařícího se munga.
Propláchněte rýži a připravte si zeleninu. Oboje najednou přidejte do vařící se směsi munga a masaly. Znovu uveďte do varu, potom teplotu ztlumte, zakryjte hrnec poklicí a vařte celkem 20-25 minut. Každých 5-7 minut zamíchejte.
Nakonec přidejte Tamari nebo sůl.
Podávejte s jogurtem. Recept je výborný pro nemocné, starší osoby i děti (v tomto případě méně koření).
Recept z Conscious Cookery od Siri Ved Kaur Khalsa (revidováno Atma Kaur Khalsa 12-18-10). Převzato z http://www.yogamurrieta.com/node/715