Lehce stravitelný pokrm, proteinově vyvážený a ideální pro posílení v nemoci nebo rekonvalescenci. Hotové vydrží v chladničce až týden a ohřátím neztrácí na kvalitě. Může mít konzistenci hutnou jako rizoto nebo řidší jako hustá polévka.
Rozpis na 4-6 porcí:
- 1/2 šálku (8 polévkových lžic) fazole mungo, propláchnutých
- 1 šálek (I6 polévkových lžic) rýže basmati
- 2,5 l vody (podle libosti více či méně)
- 5 stroužků česneku, oloupaných a rozdrcených
- 1/4 šálku (4 polévkové lžíce) najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 velká cibule, oloupaná a najemno nasekaná
- 3 šálky (48 polévkových lžic) nadrobno nakrájené zeleniny: mrkve, brambor, cuket, zelených fazolek
- ¼ až ½ lžičky semínek římského kmínu, drcených čili papriček a černého pepře
- sójová omáčka (nejlépe Tamari) k dochucení
- ½ šálku (8 polévkových lžic) ghí
Mungo vařte na středním žáru, dokud boby nezačnou rozpukávat. Mezitím do jiného hrnce dejte vodu, připravenou cibuli, česnek a zázvor a uveďte do varu. Přidejte přichystanou zeleninu a po chvíli sójovou omáčku a koření. Uvařené mungo sceďte a spolu s rýží přidejte k zeleninové směsi. Vše za častého míchání
Převzato z knihy Kundaliní jóga podle jogína Bhadžana – Šakra Kaur Khalsa