Jogi Bhajan učil, že děti by neměly příliš kořenit. Koření velmi účinně aktivuje činnost vnitřních orgánů a v případě dětí je tato zátěž přílišná. Pokud vám ostré a výrazné koření nedělá dobře, zvolte tuto variantu.
- 2 1/2 šálku vody
- 1/3 šálku fazolí mungo
- 1/2 cibule, krájené (můžete vynechat)
- 1 bovkový list
- 1 čajová lžička sušené bazalky
- 1/2 lžičky přášku z kardamomu (můžete vynechat – je to velmi jemné koření prospěšné pro zažívání)
- 1 špetka kurkumy
- 1/3 šálku rýže basmati
- 2 stonky nakrájeného řapíkatého celeru
- 1 mrkev nakrájet
- 1 malá cuketa nakrájet
- 1 lžíce ghí (přepuštěné máslo)
- zdravá sójová omáčka – např. Tamari nebo sůl
Přeberte fazolky mungo, vložte je do cedníku a propláchněte vodou. Do hrnce přidejte vodu, oprané fazole mungo, cibuli, bobkový list, bazalku, kardamom, kurkumu. Vařte 20-30 minut dokut mungo nezměkne.
Propláchněte rýži basmati, přidejte ji spolu se zeleninou k fazolkám mungo (přidejte vodu, pokud je třeba). Znovu uveďte do varu a pak na mírném ohni pod pokličkou vařte dalších 20 minut.
Přidejte ghí, Tamari nebo sůl. Můžete servírovat samostatně nebo s jogurtem.
Recept podle Atma K. Khalsa 12/18/10 převzato z http://www.yogamurrieta.com/node/716