Množství surovin odpovídá asi 6 porcím, udělám vždy větší porci, protože ve finále je zbylá zelenina výborná i za studena, s těstovinami další den nebo jako příloha.
- 1 cuketa
- 1 lilek
- 2 hrsti cherry rajčátek
- 3 cibule
- 1 palice česneku
- 250g žampionů
- 4 brambory
- 2 papriky ( dále může být : dýně, mrkev, petržel, celer, olivy, kapari..)
- 2 větvičky rozmarýnu
- 5 lžic olivového oleje
- 3 lžíce balsamikového octa
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a pepř na dochucení
- dále je možné přidat k zelenině pár plátků sýra Feta a jako dip k podávání je výborný osolený bílý jogurt s česnekem
Všechnu zeleninu pokrájíme na větší kousky, rajčata zůstanou celá, česnek jen rozdělíme na stroužky a neoloupané přidáme k zelenině (po upečení je nádherně sladký a ze slupky jde lehce vymáčknout). Pokud budeme péct zeleninu v troubě, dáme ji na velký plech, pokapeme olejem, octem, osolíme a opepříme, přidáme bylinky a zalijeme cca 250ml horké vody. Vložíme do trouby vyhřáté na cca 200°C a pečeme asi 40 minut do měkka. V polovině pečení promícháme. Podáváme s jogurtovým dipem, případně s grilovanou fetou, kterou položíme v průběhu pečení k zelenině.
V případě použití zahradního grilu připravíme zeleninu stejným způsobem, jen ji dáme do alobalové misky a zakryjeme z vrchu alobalem a necháme nepřímo grilovat na příklopném grilu (teplota opět asi 200°C) – aby se zelenina nespálila, ale jen pomalu pekla a byla nakonec hezky měkká. Občas sundám alobal a promíchám. Ke konci je dobré ho odstranit úplně a nechat odpařit přebytečnou tekutinu.
(recept od Šárky B.)