- 150g žitné mouky celozrnné
- 150g vody
- nechám cca 12 hodin v míse vzejít
Odeberu 1 lžíci na další pečení a uložím do skleničky v lednici.
Pak přidám 300g mouky špaldové, pšeničné nebo ječné – tu jsem teď začala používat místo špaldy a je moc dobrá. Dávám přednost většímu podílu celozrnné mouky.
- dále 10g soli
- 5 g kmínu
- 140g vody
Promíchám pořádně vařečkou a nechám asi 4 hodiny v míse kynout, občas těsto promíchám. Pak přendám na pomoučněný vál a předkládám tak dlouho, dokud nevznikne hezký bochník. Během tohoto překládání těsto pojme dalších cca 100g mouky. Pak přendám do vysypané ošatky a nechám kynout dalších 5-8 hodin podle počasí.
Peču nejlépe v litinovém pekáči s poklicí, který nahřeji spolu s troubou na 250°C. Bochník chleba překlopím do pekáče, zaklopím poklicí a peču 10 minut, pak poklici sundám, snížím teplotu na 200°C a dopeču dalších 25 minut dozlatova a křupava. Vzniknou tak krásné trhliny na povrchu bochníku.
(Recept od Šárky B.)