- 1 lžíce oleje, plus další olej na vymaštění formy na pečení
- 1 nakrájená cibule
- 2 stroužky česneku rozetřené
- 1 lžička koření garam masaly
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 850 ml zeleninového vývaru
- 175g červené čočky
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce nějakého čatní nebo rajčatové passaty
- 2 lžíce nasekané petrželky
- salát a topinky k podávání
Ve velkém hrnci na rozehřátém oleji osmažíme cibulku a česnek, po chvilce přidáme koření a ještě chvilku opékáme. Pak přilijeme vývar a propláchnutou čočku a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a necháme asi 20 minut povařit do změknutí. Slijeme přebytečnou tekutinu, čočku předáme do mixéru spolu s vejcem, mlékem, čatní a petrželkou, osolíme a rozmixujeme do hladka. Vymažeme zapékací formu, naplníme čočkovou směsí , kterou překryjeme buď pokličkou, nebo alobalem a zapékáme v troubě při teplotě 200°C asi 40 minut, až je na dotek pevná. Pak ještě necháme 20 minut chladnout a přendáme ji do lednice. Studená paštika se vyklopí na velký talíř a nakrájí na plátky. Výborná je se salátem jen tak, nebo obložená na chlebu čí topince.
(recept od Šárky B.)