- 250 g předem namočené čočky
- 150g jemných ovesných vloček
- 200g rajčatové passaty
- 1 bobkový list
- 3 lžíce oleje
- 1 nastrouhaná mrkev nahrubo
- 3 řapíky nadrobno nakrájeného celeru
- 1 cibule nadrobno nakrájená
- 1 hrst nasekané petrželky
- 1 lžíce vinného octa
- sůl a pepř
- k podávání kysané zelí
Čočku slijeme, zalijeme čerstvou vodou, přidáme bobkový list a vaříme na mírném plameni skoro doměkka. Přidáme ovesné vločky, osolíme a povaříme dalších 5 minut za občasného promíchání. Vločky musí změknout. Pak slijeme čočku do jemného cedníku a necháme okapat.
Mezitím si v hrnci na rozehřáté oleji orestujeme cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu a na mírném plameni restujeme asi 5 minut, aby vše trochu změklo. Přidáme čočku s vločkami, zalijeme passatou a lehce provaříme. Dochutíme solí, pepřem, octem a petrželkou.
Podáváme s kysaným zelím (čerstvým)
Dětem to moc chutnalo, ani jim nechybělo vajíčko, párek atd.
(recept od Šárky B.)