- 300g zeleného chřestu (v případě bílého, je ho potřeba až pod hlavičky oloupat)
- 4 hrsti čerstvého špenátu
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 5 lžic olivového oleje
- 1 hrst nasekané petrželky, pažitky, kerblíku, estragonu …podle dostupnosti
- 1 lžíce limetkové (citrónové šťávy)
- 2 pošírovaná vejce (u zelené diety ne!)
- sůl a pepř
Nejprve připravíme špenát. Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci olivového oleje a osmažíme na něm česnek, pak přidáme všechen špenát a za občasného promíchání necháme spařit, trvá to chvilinku – asi 2 minuty, nakonec osolíme a opepříme podle chuti.
Pak očistíme chřest, odkrojíme dřevnatou část stonku a dáme vařit do vroucí osolené vody asi 3 minuty. Poté ho ihned slijeme a podáváme se špenátem a bylinkovou zálivkou připravenou ze 4 lžic olivového oleje, limetkové šťávy, bylinek, soli a pepře.
Pošírované vejce připravíme takto: dáme vařit do hrnce vodu, kterou lehce osolíme a přidáme do ní 1 lžíci vinného octa. Pak vezmeme čerstvé vejce, které vyklepneme do naběračky, kterou před tím vymažeme trochou oleje. Naběračku opatrně vložíme do vroucí vody – aby horká voda lehce přišla do kontaktu s vejcem a za pomocí lžíce vejce vyklopíme do vody. Lžící se snažíme bílky omotat okolo žloutku. Vaříme 3-4 minuty na mírném plameni. Vajíčka po uvaření přendáme do misky se studenou vodou a podáváme až přijde jejich čas. Zabere to trochu práce, ale vajíčko takto vypadá krásně a dá se připravit předem (2 -3 hodiny).
(recept od Šárky B.)